تاریخچه شرکت
شرکت عمران و توسعه اتحاد الیگودرز
محرومیت های فراوان آشکار و نهان استان لرستان و بخصوص شهرستان ما الیگودرز ، دغدغه دیرین مردم و ریش سفیدان و کارشناسان منطقه بوده است.
اهالی شریف و سخت کوش الیگودرز و روستاهای پرتعداد آن ، در مقاطع مختلف ۳ دهه سپری شده ، در زمان میزبانی از مقامات ارشد دولت های وقت ، در هنگام شنیدن سخنرانی های عمومی آنان، که بر نکته محوری محرومیت زدائی از منطقه تأکید داشته اند خشنود شده و همزمان از صمیم قلب دعا کرده اند که فرمایشات مقامات محترم در شکل حرف و شعار و ابراز همدردی با اهالی باقی نماند و راهکارهای عملی ارائه شده از سوی مقامات شهر و استان و بویژه کارشناسان و بزرگان شهر و روستاها ، برای به بهره وری رساندن استعدادهای قوی و شگرف شهرستان ، به منظور ایجاد اشتغال برای انبوه جوانان بیکار که محور اصلی تقاضاها بوده است را جدی بگیرند.
اما افسوس که همواره با سپری شدن زمان و جابه جائی مدیران و بسیاری دلایل غیرقابل دفاع دیگر ، همچنان بر تعداد بیکاران شهرستان اضافه شده و جز انگشت شماری واحدهای صنعتی مرتبط با مقوله سنگ که در اختیار بخش خصوصی است و البته با درصد اندکی از ظرفیت خود روزگار می گذرانند ، اقدامی در خور و شایسته این مردم که عالی ترین ظرفیت های گردشگری و بخش هائی از کیفی ترین معادن سنگ کشور را در سرزمین خود دارند ، انجام نشده است.
در چنین شرایطی و در اواخر سال ۷۸ ، اندیشه تأسیس مجموعه ای بومی ، در قالب یک شرکت تعاونی یا شرکت سهامی عام که در برگیرنده منافع اهالی شهر و حومه باشد در ذهن جناب آقای دکتر علی محمد احمدی (نماینده محترم مردم شریف و سخت کوش الیگودرز در دوره های سوم و ششم مجلس شورای اسلامی) شکل گرفت.
ایشان در آن هنگام با هدف سهیم کردن مردم شهرستان الیگودرز در سود استخراج سنگ از معادن مستقر در دامنه های جنوبی شهر ، مشورت هائی را با معتمدان و کارشناسان و نیز صاحب نظران معدنی شهرستان آغاز کردند.
حاصل نشست ها و جلسات متعدد آن بود که چنانچه معاونت معدنی وزارت صنایع و معادن وقت ، محدوده های مشخصی از معادن در اختیار را به شرکت در شرف تأسیس واگذار نماید خواهند توانست در قالب هیأت مؤسس ، با فراخوان اهالی شهرستان ، امکان سهامدار شدن اهالی و نیز سرمایه اولیه به منظور خریداری ماشین آلات و تجهیزات استخراج از معادنی را که در انتظار واگذاری آن بودند و نیز مقدمات و بستر نسبتاً مناسبی را برای فعالیت های گسترده تر اقتصادی ، که موجبات اشتغال تعدادی از اهالی را فراهم آورد و سود حاصل از فعالیت ها را نیز به سهامداران برساند عملی سازند.
به دنبال جمع بندی بررسی های کارشناسی ، مقرر گردید هیأت مؤسس ، اقدامات لازم برای دریافت پروانه فعالیت و نیز اطلاع رسانی در باره پذیره نویسی سهام شرکت در شرف تأسیس را آغاز نمایند.
از آنجا که در ابتدای پذیره نویسی ، عده ای بر آن شدند با خرید سهام شرکت به صورت عمده ، منافع آن را مال خود نمایند با تصمیم مؤسسین ، محدویت هایی دراین خصوص اعمال گردید و هم زمان پیگیری ها به منظور در اختیار گرفتن معادن مورد نظر ادامه یافت .
پذیره نویسی در آبان سال ۷۹ با استقبال بسیار قابل توجه اهالی شهر و روستاها آغاز گردید و مدت پنج ماه با تلاش شبانه روزی دست اندرکاران شرکت ادامه یافت.از طرفی با استفاده از تجربیات شرکت های مشابه و به کارگیری افراد متخصص ، کار تدوین اساسنامه شرکت و تهیه سایر مقدمات برای شروع کار آغاز گردید.
دغدغه های هیأت مؤسس به منظور صیانت از حقوق سهامداران و بخصوص مستقر بودن دفتر مرکزی شرکت در الیگودرز ، کار تدوین اساسنامه را بسیار دشوار ساخته بود که خوشبختانه با بهره گیری از کارشناسان مجرب ، موفق به تنظیم اساسنامه ای جامع و کامل و ارائه آن در موعد مقرر شدند.
درمدت پنج ماه پذیره نویسی ، تعدادی از افراد دلسوز در این زمینه کمک کردند که علی رغم فعالیت شبانه روزی ، هیچ گونه حقوق و دستمزدی از شرکت دریافت نکردند و در واقع شرکت عمران و توسعه با کمترین هزینه به ثبت رسید که می تواند در نوع خود بی نظیر باشد.
به این ترتیب ، شرکت سهامی عام عمران و توسعه اتحاد الیگودرز در تاریخ ۷۹/۱۱/۲۰ با سرمایه اولیه ۲۶۰۰ میلیون ریال (معادل ۲۶۰ هزار سهم ده هزار ریالی) طی شماره ۷۹۴ در اداره ثبت شرکت های شهرستان الیگودرز ثبت شد ، هرچند استقبال عمومی به شکلی بود که موضوع افزایش سرمایه در دستور کار قرار گرفت.
پس از آن ثبت نام از متقاضیان ادامه یافت و تعداد سهامداران به ۸۵۰۰ نفر و میزان سرمایه به ۶۰۵۰ میلیون ریال (معادل ۶۰۵ هزار سهم ده هزار ریالی ) افزایش یافت.
همزمان با این فعالیت ها ، پیگیری ها به منظور واگذاری معادن درخواستی به مراحل نهائی نزدیک شد. فارغ از اینکه علی رغم تلاش چشمگیر نماینده وقت مردم شهرستان در مجلس ششم، در نهایت کمتر از ۲۵درصد محدوده های درخواستی به شرکت واگذار شد که موجب ناخشنودی هیأت مؤسس و معتمدان گردید.
اما به دنبال بحث های کارشناسی فراوان و با توجه به استقبال چشمگیری که مردم شریف الیگودرز از شکل گیری شرکت داشتند تصمیم گرفته شد با اتکال به خدای سبحان و همت و اراده خستگی ناپذیر هیأت مؤسس و هیأت مدیره منتخب ، استخراج از معادن در اختیار آغاز گردد.
پس از ثبت سرمایه افزایش یافته در اداره ثبت شرکت ها ی شهرستان الیگودرز که در تاریخ ۷۹/۱۲/۲۵ انجام شد ، شرکت فعالیت خود را از روز اول سال ۸۰ (نخستین روز عیدنوروز) به صورت رسمی آغاز کرد و اکنون پس از سپری شدن ۱۳ سال و تحمل تلخی های بسیار، با نگاه به نحوه حرکت شرکت و اهداف پیش رو ، می توان اذعان کرد که با همان کمتر از ۲۵ درصد در اختیار نیز توانسته ایم اشتغال ایجاد کنیم و کم و بیش برای برخی اقدامات عام المنفعه در شهرمان مؤثر باشیم.
مدیران شرکت علی رغم انتظار حمایت های بی دریغ و گسترده از سوی تمامی نهادهای شهرستان و استان ، با صبوری و مدارا در برابر بسیاری نامهربانی ها که در تمامی ۱۳ سال سپری شده از سوی برخی دوستان مسئول استان و شهرستان با آن مواجه بوده اند ، سپاسگزار و قدردان سهامداران شرکت و مسئولانی هستند که مشوق و حامی تلاش های شرکت بوده اند و بسیار امیدوارند که در پرتو حمایت های گسترده تر مسئولان استان و شهرستان ، بتوانند اهداف از پیش ترسیم شده شرکت برای اشتغال آفرینی بیشتر را ، در قالب طرح های دردست اقدام ساماندهی و انشااللّه به انجام برسانند.
مدیران و کارکنان شرکت به عبور از دشواری ها ی پیش روی اهداف شرکت و محقق نمودن برنامه های توسعه ای خوشبین هستند و یا بهتر است گفته شود سعی می کنند از کارشکنی ها و موانع دلسرد نشوند زیرا باورشان است که ۸۵۰۰ نفر سهامداران گرامی شرکت از آن سود خواهند برد.
فراموش نکنیم بیش از ۹۰% سهامداران شرکت الیگودرزی اند و کارکنان و مدیران شرکت افتخار خود می دانند که خدمتگزار قانون مدار ترین شرکت استان لرستان هستند.
برای بخش پایانی این نوشته ، به موقعیت ممتاز شرکت در استان اشاره می کنیم . شرکت عمران و توسعه از هنگام آغاز فعالیت تاکنون همواره مورد اعتماد و وثوق نهادهای استانی و شهرستان بوده و تاکنون ۱۸ بار از سوی مسئولان محترم شهرستان و استان تشویق شده است .
آخرین تقدیر نامه در تیرماه سال جاری (تیرماه ۹۳) به عنوان ” شرکت نمونه استان ” دریافت شده که در کنار ۱۷ مورد تقدیرنامه های یاد شده ،به دیوار اتاق مدیر عامل شرکت نصب می باشد.